Mountainbike SM i Göteborg. Foto:Björn Olsson
Jetski en fartfylld actionsport. Foto:Björn Olsson
Jonas Björkman jublar efter att Sverige vunnit Davies Cup. Foto:Björn Olsson

Från skidskytt till sportfotograf

Min passion för sport sträcker sig långt tillbaka, till mina dagar som aktiv skidskytt. Den erfarenheten har tjänat som en solid grund i min nuvarande roll bakom kameran, där jag hittat mitt verkliga kall som sportfotograf. Jag har haft förmånen att fånga det dynamiska, det spännande och det emotionella i en mängd olika sporter, från ishockey och fotboll till friidrott, skidåkning och handboll.

Liksom skidskytte, kräver sportfotografering snabba reflexer, skarpt fokus och ett precist avtryck. Precis som att pricka rätt i skjutmomentet i skidskytte, kräver fotografering av ishockey att jag reagerar blixtsnabbt, med perfekt timing, för att frysa det kritiska ögonblicket mitt i det hektiska spelet. Och precis som att hitta linjen i skidåkningen, handlar fotografering om att positionera sig rätt för att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Fotboll är ett spel med starka känslor och hög intensitet. Att fånga och avbilda triumfens ögonblick, besvikelser och spänningar, kräver mer än bara teknisk skicklighet. Det kräver en djup förståelse för spelet, och framför allt, tålamod. Det är en evig väntan, där jag måste förutse var bollen kommer att landa och vilka reaktioner det kommer att framkalla.

Friidrott, längdskidor och skidskytte tar mig tillbaka till mitt tidigare idrottsliv. Jag strävar efter att fånga det subtila – tecknen på trötthet, koncentrationen inför ett skott, spänningen i en slutspurt. Likaså erbjuder handboll en unik dynamik och snabbhet, och kräver ett skarpt öga för att fånga spelarnas kraftfulla rörelser och skicklighet i spelet.

Mitt arbete som sportfotograf är en ständig utmaning, men den är otroligt givande. Varje tävling, varje match, varje lopp är en ny chans att skapa något vackert och bestående. Och jag ser fram emot att fortsätta min resa, att fördjupa min förståelse för sporten och att fortsätta fånga alla fantastiska ögonblick.

Foto:

Björn Olsson

Kund:

Göteborgs-Posten, TT, Aftonbladet