Birgit Nilsson, operasångerska. Foto:Björn Olsson för GP
Jerry Williams, rocklegendar. Foto:Björn Olsson för GP
Emma Kimilainen, racingförare. Foto:Björn Olsson för GP
Skådespelerskan Maria Lundqvist som bibliotekarien Sally. Foto:Björn Olsson för SVT

Mina erfarenheter som porträttfotograf

Jag har alltid varit fascinerad av människors ansikten. Varje ansikte berättar en historia, visar en värld av känslor och upplevelser. Det var den fascinationen som gjorde mig till porträttfotograf.

Som porträttfotograf har jag haft äran att fånga några otroligt talangfulla individer framför min kamera – operasångerskan Birgit Nilsson, rocklegenden Jerry Williams, skådespelerskan Maria Lundqvist, och även den globala musikikonen Elton John.

För mig handlar fotografi inte bara om att ta en tekniskt perfekt bild. Det handlar om att fånga den råa essensen, känslan, personligheten hos den person jag fotograferar. Det är därför jag alltid strävar efter att skapa en avslappnad och öppen atmosfär under mina fotograferingar. Jag tror att det hjälper att fånga äktheten hos varje individ.

När jag fotograferar, letar jag alltid efter de små detaljerna – den lilla rynkan vid ögat, ett halvt leende, ett förbipasserande ögonblick av eftertanke. Jag tror att det är i dessa ögonblick som jag kan fånga de mest kraftfulla och betydelsefulla bilderna.

Förstås, teknisk skicklighet är också viktigt. Ljus, komposition, timing – alla dessa element spelar en stor roll. Men jag tror att teknisk skicklighet bara är en del av ekvationen. Den verkliga magin kommer från förmågan att skapa en känsla av förtroende och komfort som gör att de kan vara sig själva framför kameran.

Det har varit en fantastisk resa hittills och jag känner mig välsignad över att ha haft möjligheten att arbeta med sådana otroliga talanger. Varje gång jag tar upp min kamera lär jag mig något nytt, och jag ser alltid fram emot nästa möjlighet att fånga ännu en unik berättelse.

Foto:

Björn Olsson

Kund:

Göteborgs-Posten