Demonstration under EU-toppmötet i Göteborg 2001. Foto:Björn Olsson
EU-toppmötet i Göteborg med USA:s president George W. Bush och sveriges statsminister Göran Persson. Foto:Björn Olsson
Demonstration på Järntorget under EU-toppmötet i Göteborg 2001. Foto:Björn Olsson

EU-toppmötet som spårade ur

I juni 2001 var Göteborg, Sverige, värd för ett toppmöte för Europeiska Unionen (EU), som snabbt överskuggades av omfattande kravaller. Tusentals demonstranter samlades för att uttrycka missnöje över globaliseringen och EU:s politik. Protesterna eskalerade till våldsamma konfrontationer med polisen, vilket resulterade i att polisen för första gången i modern svensk historia använde skarp ammunition mot demonstranter.

Mitt i denna kaotiska situation anlände den amerikanske presidenten George W. Bush till Göteborg för sitt första officiella besök i Europa sedan han tillträdde ämbetet. Hans besök var kontroversiellt, särskilt på grund av hans nyligen tillkännagivna planer att dra tillbaka USA från Kyotoprotokollet, en internationell överenskommelse för att bekämpa klimatförändringar.

Bushs besök och de våldsamma protesterna överskuggade i stor utsträckning de politiska diskussionerna på toppmötet. Trots detta lyckades EU-ledarna komma överens om vissa viktiga frågor, inklusive utvidgningen av EU till att inkludera fler länder från Central- och Östeuropa.

Toppmötet i Göteborg 2001 kommer att bli ihågkommet som en tid av intensiv konflikt och politisk oro. Det markerade en tidpunkt då många människor började ifrågasätta globaliseringen och de politiska institutionerna som styrde den, men det visade också EU:s förmåga att fortsätta arbeta för samarbete och integration trots utmaningar.

Foto:

Björn Olsson

Kund:

Göteborgs-Posten