Ground Zero på Manhattan strax efter terrorattackerna i New York 11 september 2001. Foto:Björn Olsson
Folk samlades utanför sjukhusen på Manhattan efter terrorattackerna i New York 11 september 2001. Foto:Björn Olsson
En vecka efter terrorattackerna i New York 11 september 2001 öppnar börsen på Wall street. Foto:Björn Olsson
Anhöriga sökte efter sina nära och kära efter terrorattackerna i New York 11 september 2001. Foto:Björn Olsson
Resterna av en sargat nation efter terrorattackerna i New York 11 september 2001. Foto:Björn Olsson

Terrorattackerna i New York

Den 11 september 2001 utsattes USA för en serie samordnade terroristattacker utförda av al-Qaida, en islamistisk extremistgrupp. Fyra passagerarflyg kapades av 19 al-Qaida-terrorister. Två av dessa flygplan, American Airlines Flight 11 och United Airlines Flight 175, kraschade in i Nord- och Sydtornet på World Trade Center i New York City. Båda tornen kollapsade inom två timmar.

Attacken på World Trade Center resulterade i omfattande dödsfall och förstörelse. Totalt dog nästan 3 000 människor i attackerna, inklusive alla passagerare och kapare ombord på de fyra flygplanen. Detta inkluderar också många brandmän och poliser som försökte evakuera byggnaderna och rädda offren för attackerna.

Det tredje kapade flygplanet, American Airlines Flight 77, kraschade in i Pentagon (USA:s försvarsdepartements högkvarter) i Arlington, Virginia. Det fjärde flygplanet, United Airlines Flight 93, kraschade i ett fält i Pennsylvania efter att passagerare försökt ta tillbaka kontrollen över flygplanet från kaparna. Det är allmänt trott att målet för detta flygplan var antingen Kapitolium eller Vita huset i Washington, D.C.

Dessa attacker ledde till omfattande förändringar i USA:s och världens säkerhets- och utrikespolitik och markerade inledningen på det globala “kriget mot terrorismen”. De ledde också till krig i Afghanistan och senare i Irak.

Foto:

Björn Olsson

Kund:

Göteborgs-Posten